A piece of retreat and tranquillity in the heart of the village Saschiz, Mureș County. Choose your room, have a perfect sleep and enjoy the history of our small countryside area.
FLORI HAUS

DE VIZITAT

TO DO LIST CA SA VII LA SASCHIZ

De vizitat prin imprejurimi

 • Muzeul palariilor de paie Cris
 • Lacul de la Ruganesti
 • Restaurant Pethò Odorhei
 • Septimia Spa si Piscina Odorhei
 • Statuia lui Isus
 • Ape termale de la Zetea si Vlăhița
 • Salina Praid
 • Lacul Ursu Sovata
 • Miniparc Transilvania
 • Ceramica Saschiz 0754577338
 • Pivnita bunicii Saschiz
 • Concurs Tbt Saschiz..trasee Traseele vor fi disponibile curand pe site-ul colineletransilvaniei.ro Pana atunci, exista mai multe solutii: harta Zenithmaps – se gaseste la ADEPT de cumparat – aplicatia Zenithmaps – acolo este harta dedicata Colinele Transilvaniei unde sunt si traseele marcate, aplicatii de biciclite ca bikemap sau strava , ca multa lume le-a facut – www.tbtrace.ro pentru traseele ce se fac la cursa anuala harta Zenithmaps – se gaseste la ADEPT de cumparat
 • Casa Krauss Criț
 • Biserica Criț
 • Il Gufo Reale Viscri strada principala 11, Viscri 507039 0757 586 599 https://g.co/kgs/BynuKb
 • Rupea Cetate
 • Casa del Gusto Strada Sergent Boieru Nicolae 13, Rupea 505500 0268 260 073 https://g.co/kgs/MKMiBf

Povestea

Ne trec pragul oameni faini care călătoresc fie în cuplu, fie cu o familie mai mare, fie cu gașca de prieteni. Toți vor să vadă ce-i mai bun în apropiere, toți vor să cunoască Transilvania așa cum e ea descrisă peste tot: bună, caldă, calmă, călină și frumoasă foc, cu peisaje de neuitat și cu minuni încă nedescoperite cu siguranță de piciorul omului.

Toți vor să mănânce traditional, să încerce gusturi și legume sau fructe direct din grădinile oamenilor! Că doar de asta vin, să vadă ce nu văd zilnic la casele lor și să trăiască viața la țară!

Așa că am zis să facem câte-o sugestie, două, trei ca să aibă omul de văzut ceva.

Saschizul meu

Saschizul meu e frumos! E vechi și nou și oferă o liniște de nedescris, motiv pentru care mulți turiști aleg să se-ntoarcă aici! Satul te va da pe spate în primul rând prin simplitatea lui în contextul în care avem destul de multe obiective turistice de vizitat.

Conform Travelminit, aici timpul pare că a stat în loc, că a luat o pauză de la vremurile agitate în care trăim *

Conform nouă, Saschiz este acasă și este bine. Este retras și îți oferă siguranța și bucuria zilei de mâine, liniștea de la cafea și potolirea de după o zi de muncă seara când apuci la cină.

Istoria

Istoria Saschizului zace de vreo 700 de ani iar dacă nu ne crezi pe noi, avem o mână bună de sași care încă au rămas aici și știu cu adevărat să spună pe nume lucrurilor.

Prima atestare a satului a avut loc în anii 1308-1310, însă se spune că pe locul pe care este ridicat satul acum este locuit încă din perioada neolitică.

Sătenii au plecat, s-au întors, însă oameni oamenilor care au rămas fac din Saschiz un concurent desăvârșit când vine vorba de cetăți fortificate și istorie adevărată.

Ce poti vizita astazi in Saschiz?

Dacă ajungi la noi cu siguranță îți recomandăm musai-musai să vizitezi următoarele obiective turistice:

 • Biserica Evanghelică, construită de către coloniștii sași din localitate și datează din 1496. Este o biserică extrem de frumoasă, remarcându-se printr-o arhitectură ce evidențiază arcuri masive în stil gotic.

Din exterior, biserica pare a fi un adevărat bastion iar faptul că este fortificată a transformat-o într-un loc în care se adăposteau adesea țăranii în caz de război.

 • Turnul cu Ceas. Dacă ai ajuns în fața turnului și ai impresia că ai mai fost aici, posibil să încurci și da, seamănă foarte bine cu Turnul cu Ceas din Sighișoara.  

De fapt, Turnul din Sighișoara a fost modelul acestei construcții din Saschiz, fiind o construcție deosebit de frumoasă ce aparține arhitecturii săsești din secolul XV. 

 • Cetatea Țărănească este construită în secolul XIV cu scopul de a-i proteja de invazii pe locuitorii Saschizului și pe locuitorii din alte 6 comune alăturate. Se află la 2 km de vatra satului și are 6 turnuri cu funcții de supraveghere și de apărare. Deși multe dintre vechile construcții ale cetății sunt astăzi în ruină, fântâna de 65 de metri care îi deservea pe locuitorii cetății este încă intactă, îți poți imagina?!

Mai mult, se spune că există un tunel între fântână și centrul comunei Saschiz, pe unde locuitorii satului puteau să fugă în caz de pericol. Spre deosebire de Turnul cu Ceas și de Biserică, Cetatea are un stil arhitectural care combină stilul romanic cu cel gotic. 

_____________________________

După ce ai terminat vizitele, oprește-te la Tei Teehaus, aici mai jos de noi. E de vis!

Ceainăria din Saschiz este tradițională și simplă, combinând amintirile cu utilitățile de mult uitate.

Poate e mult spus ceainărie dar nu-i putem spune nici cafenea, terasă sau pub. Este un loc de care negreșit te vei îndrăgosti datorită naturaleții și simplității oamenilor care locuiesc aici dar și datorită modului în care ei au păstrat gospodăria.

Dacă vrei să știi ce-i desertul, întreabă de prăjitura cu rubabură – n-ai mâncat în viața ta ceva mai fresh, crunchy și pufos! Pe cuvânt de omenie!

____________________________

Și ca să vezi că nu vorbim prostii, cei de la DOR au scris cu atâta patos despre Saschiz, despre oamenii de aici, despre cum avem un primar extrem de muncitor și care susține comunitatea din toată inima. Mai avem și Vecinătatea Femeilor din Saschiz care sunt clar vocea satului.

Găsești aici tot textul.

Cu alte cuvinte, n-ai ce face decât să vii la Saschiz! Te așteptăm cu drag !

RACOS

               Dacă pomenești de Racoș la noi în comună, pomenești de lucruri prețioase – la propriu!

Locația e o escapadă perfectă de conectare la natură, la povești cu smarald și ape senine. Racoș este o comună în județul Brașov, la distanță de aproximativ 50 km de Saschiz.

De explorat 3 locuri minunate – Lacul de Smarald, Vulcanul Stins și Coloanele de Bazalt, toate aproape unele de celălate.

RACOS

LACUL DE SMARALD // VULCANUL STINS // COLOANELE DE BAZALT

Poza preluata de pe www.blogulmeudecalator.ro

VULCANUL STINS DIN RACOS

Vulancul din Racos este cunoscut ca fiind vulcanul cu cea mai recentă activitate de pe teritoriul României, chiar dacă ultima dată a erupt acum multe mii de ani în urmă. Ce este cel mai interesant, în urma erupției și a răcirii lavei, s-au format zgura, bazaltul și acea rocă poroasă numită piatra ponce.

Nimic spectaculos, o piatră ponce. Păi din piatra ponce locuitorii din Racoș și-au contruit casele. Castelul din Racoș este și el costruit tot din piatră ponce, dacă te-ntrebi!

Nu știi ce e piatra ponce? E piatra aceea cu care-ți cureți super bine călcâiele, de-ți lasă pielea fină!

Poza preluata de pe www.blogulmeudecalator.ro

Din craterul vulcanului Racoș a fost mult timp exploatată și zgura, însă acum zona este declarată arie protejată, așa că orice intervenție este interzisă prin lege. Te pătrunde până-n inimă când ajungi în fața peisajului!

De-o nuanță gălbuie/roșiatică/neagră, pământul este foarte arid și ai impresia că ești undeva pe o altă Planetă, nu pe Pământ.

Poza preluata de pe www.blogulmeudecalator.ro

LACUL BRAZI / LACUL DE SMARALD 

În Carierea de la Brazi se exploatau rocile bazaltice, pe vremuri. Ei bine, în interiorul fostei cariere s-a format Lacul de Smarald.

Localnicii spun că cei care lucrau la vechea carieră ar fi săpat până la pânza freatică și astfel bazinul s-ar fi umplut cu apă. Pe plăcuța informativă de pe malul lacului scrie însă că acestas-ar fi format în urma precipitațiilor acumulate, iar 80% din volumul de apă ar fi același de 20 de ani încoace.

Locul și lacul sunt unice. Culoarea apei de-o claritate sfășietoare și ecoul pe care nu ai cum să nu-l auzi, te transpun într-o altă lume. Cu toate că mulți oameni nu țin cont de asta, înotul este interzis așa că-ți recomandă să-ți bucuri doar ochii dacă ajungi aici!

La lac ajungi cu mașina sau pe jos, după ce vizitezi Vulcanul. Mergând pe jos ai ocazia să vezi întreg peisajul de deasupra, e de vis! Totul este semnalizat așa că nu te vei rătăci!

Poze preluate de pe www.blogulmeudecalator.ro

COLOANELE DE BAZALT

Despre Coloanele de Bazalt se spune că emană energii positive. O fi! Că cine nu s-ar simți bine să viziteze așa locații superbe!?!

La 5 minute distanță de Lacul de Smarald se regăsesc aceste coloane de basalt care sunt rezultatul scurgerilor de lavă și au o înălțime de 12-15 metri. Au o formă hexagonală, frumos cioplită de narura iar cățăratul pe ele este extrem de periculos și strict interzis!

Așadar, explorează și tu Racoșul și minunățiile sale! Ia apă, ceva de ronțăit dar cel mai important este să fii hidratat deoarece e câmp deschis, și începe călătoria! Sperăm să-ți fi fost de ajutor toate informațiile!

CICLOTURISM – TRASEE DE BICICLETA

Ajungi în Transilvania și direct pui mâna pe o bicicletă sau chiar ai una deja pe capotă! Ai dreptate, pasionatule de călătorii! Transilvania este (și) de descoperit pe bicicletă!

Preluăm textul celor de la Colinele Transilvaniei care acordă multă atenție cicloturismului în Coline. Tot acolo, la ei pe site, găsești informații despre rutele de biciclit.

De asemenea, ai la îndemâna aplicatie mobila Zenithmaps. 

___________________________

Dacă adori să te plimbi pe două roţi şi să rămâi în formă, prin foarte multă mişcare, poţi hoinări în voie peste dealuri şi văi, urmând culmea de ape sau vechile drumuri de căruţe ce legau satele în Evul Mediu. Nivelul de dificultate al traseelor variază între uşor şi mediu, mulţumind pe toată lumea: pe cei care preferă plimbarea agale, pe începători, dar şi pe pasionaţii de viteză și de senzaţii de off-road veritabil (peste 100 de km sunt special amenajaţi în acest sens).  În total, ai la dispoziţie peste 500 de km de trasee marcate, care fac legătura între satele din Colinele Transilvaniei, urmând, în principal culmea de ape dintre râurile Târnava Mare şi Hârtibaci sau pe culmile din apropierea Luncii Oltului, de unde vei avea priveliști splendide spre creasta Făgărașului.

Traseele sunt disponibile în format tipărit în noua editie a hărţii realizată de Zenith Maps si cu aplicatie mobila Zenithmaps. 

IMPORTANT DE ȘTIUT: Fiindcă ești într-o arie protejată Natura 2000, cu tradiţie în creșterea animalelor, poţi întâlni atât animale sălbatice cât și câini care păzesc turmele de oi, vaci și bivoliţe. De aceea îţi recomandăm să fii însoţit de un ghid local cu experienţă.

Vrei să pleci la o drumeţie în deplină libertate? Încearcă traseele recomandate sau planifică-ţi singur traseul, cu track-uri GPS.

Vrei o experienţă personalizată? Contactează un ghid local sau una dintre agenţiile locale cu experienţă pentru detalii.

Aici ai toată informația.

Dacă vrei să știi care-s regiunile frumoase ale Transilvaniei, găsești aici împărțirea. Noi, de pe deal, de pe Târnave!

__________________________________________________________________

Dacă vrei să te abați puțin de la Saschiz, îți recomandăm traseul acesta minunat prin natură care de altfel este marcat Via Transilvanica.

Una dintre cele mai frumoase zone de vizitat pe două roți este și Sighișoara-Mălâncrav, un traseu de aproximativ 55km, pe care îl puteți face cu bicicleta ori de cate ori aveți nevoie de o doză de natură și de frumos.

Traseul este de dificultate medie și pornește din zona Rezervației Breite, de pe strada Ana Ipătescu, din dreptul panourilor de informare marcate cu „Colinele Transilvaniei”. Se urmărește marcajul cu linie roșie ce urcă în rezervație, iar la prima intersecție a marcajelor se continuă pe linia albastră, coborând spre localitatea Stejăreni și urmând marcajul albastru până în localitatea Criș. Aceeași bandă vă va urca pe culmile dealurilor și apoi vă va coborî spre Mălâncrav. 

Veți descoperi un traseu înconjurat de păduri și livezi ce strabat Platoul Breite, ecosistem unic în Europa, care adăpostește stejari seculari, veți trece prin vechiul sat săsesc, Criș, unde puteți face o oprire la Castelul Bethlen, reședință nobiliară renascentistă aparținând familiei Bethlen, construită între secolele XIV-XVIII.

De aici, la 31 km distanță se află Mălâncrav, un sat izolat, reamenajat prin asociația Prințului Charles, unde vegetația abundă și peisajul te absoarbe iar cultivatul pomilor fructiferi este o tradiție. 

Recomandăm câteva zile pentru a descoperi în tihnă acest colt de rai din inima Transilvaniei și a vă bucura de împrejurimi. Veți trece prin livezi, veți avea ocazia să admirați Conacul Apafi sau biserica fortificată aflată alături.

Veți descoperi țesăturile tradiționale săsești și românești și specialitățile culinare specifice zonei. Pentru întoarcere aveți două opțiuni: fie pe același traseu, prin natură, fie pe drumul asfaltat DC26, care trece prin localitatea Laslea și urmează direcția Daneș – Sighișoara. 

Aici întreg articolul de pe Travelminit.ro.