A piece of retreat and tranquillity in the heart of the village Saschiz, Mureș County. Choose your room, have a perfect sleep and enjoy the history of our small countryside area.
SASCHIZ

SASCHIZ

 Ne trec pragul oameni faini care călătoresc fie în cuplu, fie cu o familie mai mare, fie cu gașca de prieteni.

Toți vor să vadă ce-i mai bun în apropiere, toți vor să cunoască Transilvania așa cum e ea descrisă peste tot: bună, caldă, calmă, călină și frumoasă foc, cu peisaje de neuitat și cu minuni încă nedescoperite cu siguranță de piciorul omului.

Toți vor să mănânce traditional, să încerce gusturi și legume sau fructe direct din grădinile oamenilor! Că doar de asta vin, să vadă ce nu văd zilnic la casele lor și să trăiască viața la țară!

Așa că am zis să facem câte-o sugestie, două, trei ca să aibă omul de văzut ceva.

Saschizul meu

Saschizul meu e frumos! E vechi și nou și oferă o liniște de nedescris, motiv pentru care mulți turiști aleg să se-ntoarcă aici! Satul te va da pe spate în primul rând prin simplitatea lui în contextul în care avem destul de multe obiective turistice de vizitat.

Conform Travelminit, aici timpul pare că a stat în loc, că a luat o pauză de la vremurile agitate în care trăim *

Conform nouă, Saschiz este acasă și este bine. Este retras și îți oferă siguranța și bucuria zilei de mâine, liniștea de la cafea și potolirea de după o zi de muncă seara când apuci la cină.

Istoria

Istoria Saschizului zace de vreo 700 de ani iar dacă nu ne crezi pe noi, avem o mână bună de sași care încă au rămas aici și știu cu adevărat să spună pe nume lucrurilor.

Prima atestare a satului a avut loc în anii 1308-1310, însă se spune că pe locul pe care este ridicat satul acum este locuit încă din perioada neolitică.

Sătenii au plecat, s-au întors, însă oameni oamenilor care au rămas fac din Saschiz un concurent desăvârșit când vine vorba de cetăți fortificate și istorie adevărată.

Ce poti vizita astazi in Saschiz?

Dacă ajungi la noi cu siguranță îți recomandăm musai-musai să vizitezi următoarele obiective turistice:

Biserica Evanghelică, construită de către coloniștii sași din localitate și datează din 1496. Este o biserică extrem de frumoasă, remarcându-se printr-o arhitectură ce evidențiază arcuri masive în stil gotic.

Din exterior, biserica pare a fi un adevărat bastion iar faptul că este fortificată a transformat-o într-un loc în care se adăposteau adesea țăranii în caz de război.

Turnul cu Ceas. Dacă ai ajuns în fața turnului și ai impresia că ai mai fost aici, posibil să încurci și da, seamănă foarte bine cu Turnul cu Ceas din Sighișoara.  

De fapt, Turnul din Sighișoara a fost modelul acestei construcții din Saschiz, fiind o construcție deosebit de frumoasă ce aparține arhitecturii săsești din secolul XV. 

Cetatea Țărănească este construită în secolul XIV cu scopul de a-i proteja de invazii pe locuitorii Saschizului și pe locuitorii din alte 6 comune alăturate. Se află la 2 km de vatra satului și are 6 turnuri cu funcții de supraveghere și de apărare. Deși multe dintre vechile construcții ale cetății sunt astăzi în ruină, fântâna de 65 de metri care îi deservea pe locuitorii cetății este încă intactă, îți poți imagina?!

Mai mult, se spune că există un tunel între fântână și centrul comunei Saschiz, pe unde locuitorii satului puteau să fugă în caz de pericol. Spre deosebire de Turnul cu Ceas și de Biserică, Cetatea are un stil arhitectural care combină stilul romanic cu cel gotic. 

_____________________________

După ce ai terminat vizitele, oprește-te la Tei Teehaus, aici mai jos de noi. E de vis!

Ceainăria din Saschiz este tradițională și simplă, combinând amintirile cu utilitățile de mult uitate.

Poate e mult spus ceainărie dar nu-i putem spune nici cafenea, terasă sau pub. Este un loc de care negreșit te vei îndrăgosti datorită naturaleții și simplității oamenilor care locuiesc aici dar și datorită modului în care ei au păstrat gospodăria.

Dacă vrei să știi ce-i desertul, întreabă de prăjitura cu rubabură – n-ai mâncat în viața ta ceva mai fresh, crunchy și pufos! Pe cuvânt de omenie!

____________________________

Și ca să vezi că nu vorbim prostii, cei de la DOR au scris cu atâta patos despre Saschiz, despre oamenii de aici, despre cum avem un primar extrem de muncitor și care susține comunitatea din toată inima. Mai avem și Vecinătatea Femeilor din Saschiz care sunt clar vocea satului.

Găsești aici tot textul.

Cu alte cuvinte, n-ai ce face decât să vii la Saschiz! Te așteptăm cu drag !

Lasă un răspuns